כולנו רוצים להתקלח במים חמים בחורף ויש כאלו שאוהבים זאת גם בקיץ. כיום חימום מים נעשה בארץ באמצעות מספר שיטות ואם מדובר בבתים משותפים רבי קומות, לרוב תותקן בהם מערכת מרכזית לחימום מים.
בכתבה הבאה אנו נסביר אילו מערכות חימום מים מרכזי בבניין קיימות כיום ומה הם היתרונות והחסרונות של כל שיטה.
חימום מים מרכזי בבניין באמצעות דודי שמש וחשמל
אחת השיטות המוכרות ביותר כיום לחימום מים היא הדוד. כן, מדובר באותו מיכל גדול שמוצב על הגג שבקיץ מתחמם באמצעות השמש ובחורף באמצעות הפעלת הדוד החשמלי.
בבתים משותפים מערכת זו מעט שונה והיא נעשית באמצעות חימום מים מרכזי לבניין.
מערכת חימום מים מרכזית בבניין משותף הפועלת באמצעות דוד שמש וחשמל
בבניינים משותפים מותקנת מערכת חימום מים מרכזית המופעלת בעזרת מערכת קולטנים המחוברים למערכת צינורות משותפים שמחממים את המים ומעבירים אותם לדודים הקטנים בכל דירה. המערכת משותפת כי על גגות הבניינים אין דיי מקום כדי להכיל דוד שמש עבור כל דייר.
היתרונות למערכת חימום מים מרכזי בבניין באמצעות דוד שמש וחשמל
חימום מים מרכזי בבניין באמצעות מערכת דודים משותפת מאפשרת חיסכון במקום על גג הבניין ושימוש יעיל בימי הקיץ בחימום המים באמצעות אנרגיית השמש ללא עלות ושימוש בדוד החשמלי בימים קרים ובחורף. מדובר בשיטה הרווחת כיום ובחישוב שנתי גם החסכונית ביותר.
חסרונות חימום מים מרכזי בבניין באמצעות דוד שמש וחשמל
החיסרון הבולט ביותר בחימום מים מרכזי בבניין באמצעות דוד שמש וחשמל הוא חוסר ההפרדה בין הצינורות המשותפים לדודים הקטנים. בקיץ חיסרון זה הוא יתרון, כי השמש מחממת את המים שבצינורות ויש מים חמים לכל דיירי הבניין.
בחורף הסיפור קצת שונה ומים קרים מהצינורות זולגים לדוד שחיממתם באמצעות המערכת החשמלית והמים נגמרים יחסית מהר. לחיסרון זה כיום יש פתרון מעולה שנקרא פקחום.
פקחום עבור חימום מים מרכזי בבניין באמצעות דוד שמש וחשמל
הפקחום היא מערכת חכמה שיודעת לזהות מתי המים בדוד הקטן שלכם חמים. בזמן זה היא יוצרת שסתום חשמלי המבצע את ההפרדה בין הצינורות המשותפים לדוד החשמלי ואתם נהנים מניצול מלא של המים החמים שחיממתם ושילמתם עליהם.
חימום מים מרכזי בבניין באמצעות מערכת מרכזית הפועלת על גז
שיטה ותיקה נוספת שקיימת לחימום מים היא חימום מים באמצעות גז. בבתים משותפים, לרוב חדשים, ניתן להתקין כחלק מהבנייה חימום מים מרכזי בבניין שהוא תת קרקעי המאפשר לכל דייר להתחבר אליו. בבתים משותפים ישנים ניתן להתקין מערכת כזו חיצונית לבניין.
היתרונות של חימום מים מרכזי בבניין באמצעות מערכת מרכזית הפועלת על גז
היתרון הבולט ביותר של חימום מים מרכזי בבניין באמצעות מערכת מרכזית הפועלת על גז הוא מהירות חימום המים.
במערכת זו יש מצת שמחמם את הצינורות המשותפים של המערכת באופן קבוע כאשר פותחים את ברז המים. מצב זה מביא לכך שאין שעה ביום שנגמרים לכם המים החמים וזה היתרון הגדול של השיטה.
החסרונות של חימום מים מרכזי בבניין באמצעות מערכת מרכזית הפועלת על גז
חימום מים מרכזי בבניין באמצעות גז מהווה דרך עם סיכונים גבוהים. גז הוא חומר דליק ונפיץ ומספיק שיש דליפה בצינורות שאנו לא מודעים לה, ועלול להתרחש אסון בקנה מידה גדול.
נכון, למערכת יש תקנים והתחייבויות איך לגרום לה להיות בטיחותית, כמו בדיקות תקינות כל חמש שנים באמצעות חברת הגז, אך זהו פרק זמן גדול יחסית ועל דיירי הבניין לבקש בדיקות תקינות אחת לשנה.
מעבר לכך, עלות ההתקנה היא גבוהה וגם המחירים של חברות הגז אינם נמצאים בפיקוח. כדי להחליף חברת גז מפעם לפעם, יהיה על הדיירים לקבל הסכמה יחד על מערכת הגז שהם מעוניינים בה.
לסיכום, בארץ שלנו קיימות שתי שיטות לחימום מים מרכזי בבניין. לכל שיטה יש את היתרונות והחסרונות שלה ועליכם לבחור בדרך החימום שהכי נכונה עבורכם ועבור כל דיירי הבניין. מומלץ לעשות חשיבה רציונאלית ולהיעזר כמובן בנקודות שהזכרנו בכתבה.