מה קובע החוק לגבי חימום מים במגדלים ובניינים רבי קומות ואיך פועלת מערכת משותפת/מאולצת לחימום מים באמצעות פאנלים סולריים: כל מה שרציתם לדעת.
חוק חימום מים במגדלים ובנייני רבי קומות
על פי החוק להתקנת דודי שמש בבניינים, כל מי שגר בבניין משותף או במגדל מגורים רשאי להתקין דוד שמש על הגג. אמנם הגג הינו רכוש משותף אולם הזכות להתקין מערכת לחימום מים לא מחייבת את הסכמת יתר הדיירים. אך מבחינה מעשית נוצר כיום בעיה – בגלל מספר הדירות המרובה במגדלים המודרניים, אי אפשר להקצות בגג מקום לכל הקולטים ולכל הדודים. הפתרון שנמצא לכך: התקנת מערכת סולארית משותפת.
מה זה מערכת סולארית משותפת/מאולצת?
חימום מים לבניין שבנוי לגובה רב מקובל כיום בשיטה הבאה. הקבלנים מחויבים להתקין על הגג מערכת סולארית משותפת. כלומר, מתקינים מספר רב של קולטים, אשר מעבירים לאחר מכן את המים החמים במשותף, לכל הדיירים.
לרוע המזל, נוצרת כך בעיה מסוימת. בחורף, כאשר מפעילים דוד חימום חשמלי, המים החמים בדוד של הדירה מתקררים בגלל מערכת המים המשותפת (כי הקולטים לא מספקים מספיק חימום על בסיס סולארי, מהשמש). הפתרון המתבקש, התקנה של מכשיר שנקרא פקחום.
איך לסייע לחימום מים בבניינים רבי קומות
בהמשך נסביר בקצרה איך עובדת מערכת סולארית לחימום מים בבניין משותף, אך קודם לכן נסביר על פקחום ואיך הוא עוזר במקרה והדוד לא מחמם את המים. אפשר לומר שמדובר בסוג של מפסק חכם. המכשיר מצויד ברגש שבודק את טמפרטורת המים מחוץ לדוד וגם בתוך הדוד.
נניח שהדלקתם את הבוילר והמים בתוך הדוד הדירתי שלכם מתחילים להתחמם. ברגע שהפקחום מזהה שבתוך הדוד הטמפרטורה של המים גבוהה יותר מאשר במערכת המים המשותפת, הוא סוגר את הדוד. כך מים קרים בצנרת של המגדל או הבית המשותף לא נכנסים לדוד. למעשה, עשוי להיווצר מצב הפוך – כאשר המים המשותפים התחממו (אם השכנים הפעילו בויילר), אז הפקחום מאפשר למים חמים להיכנס לדוד שלכם. המים מתחילים להתחמם עוד לפני שהבוילר החל לפעול. לקריאה מורחבת על המערכת הסולארית בבניין – קראו כאן.
חימום מים סולארי הוא הנפוץ בישראל
אמת, יש בארץ פתרונות שמאפשרים לבצע חימום מים ללא דוד. למרות זאת, הרוב המוחלט של מגדלי המגורים והבתים המשותפים כן כוללים מערכות חימום מים סולריות. הסיבה פשוטה: זוהי המערכת הכי יעילה, הכי משתלמת והכי ידידותית לסביבה. מכיוון שהארץ שטופה בשמש מרבית השנה, אין כל טעם ואין הצדקה להפעיל חימום בחשמל או בגז, כל עוד אפשר להימנע מכך.
את הקולטים, אגב, מקובל להציב על הגג בהטיה מסוימת לכיוון דרום. כך מאפשרים למקסימום קרינת שמש לחמם את המים דרך הקולט. כך החימום הסולארי משיג תוצאות טובות, אפילו בימים קצת מעוננים ובחלק לא קטן מהימים החורפיים.
מה זאת אומר משאבת חום לדוד
הבטחנו שנסביר מעט על האופן שבו מתבצע חימום המים במגדלים ובבניינים רבי קומות. ככלל, השיטה מבוססת על רעיון שנקרא משאבת חום או הולכת חום. בקולטים עצמם פרוסים צינורות מים דקיקים. חום השמש הופך בקולט לאנרגיה של חום. המים יכולים להתחמם בפנים לטמפרטורה הקרובה לרתיחה (עד כדי 90 מעלות!).
המים החמים נמהלים במים קרים יותר, על מנת לעמוד בתקן של עד 50 מעלות בקירוב. כך הצנרת לא ניזוקה מהחום הרב ובעיקר, בטוח להתקלח בלי סיכון של כוויה ממים כה רותחים. לתוך הדוד נכנס צינור נסתר שבו זורמים המים הלוהטים.
המים האלה למעשה מחממים את מי הרחצה הקרים, שנמצאים בתוך הדוד. כלומר, החם נוסע ועובר למי הדוד שכעת מתחממים היטב. כך, המים ש"נשאבים" מהקולטים כשהם חמים, מעבירים את החום למי הרחצה של כולנו.
עד כמה אמינה המערכת לחימום המים הסולארית
חימום מים בטכניקה של משאבת חום (ובזכות קולטים סולאריים) נחשב לאמין מאוד. ובכל זאת, תקלות עלולות להתרחש. לדוגמא, אם בדקתם וראיתם דוד חשמל נוזל מההיקף, ככל הנראה קיימת בעיה של אבנית. יתכן שהתקנת הצינורות לא בוצעה בצורה תקנית.
תיקון מסוג זה יתבצע על ידי אינסטלטור או על ידי חברת דודים (שגם מסוגלת, אם צריך, לבצע העלאת דוד שמש חדש לגג). בכל תקלת קולטים או בעיה במשאבת הסחרור, הזמינו טכנאי של מערכות סולאריות לתיקון התקלה. תקלה במערכת משותפת מטופלת בשיתוף ועד הבית.