דודים וקולטי שמש יכולים לפעול לאורך שנים ללא תקלות. אבל בשלב כזה או אחר, יתחילו להופיע מגוון תקלות נפוצות בדודים. התקלות הללו יכולים לבוא לידי ביטוי בצורות שונות. בין היתר עלולות להופיע נזילות, עלולים להתרחש פיצוצים או שפשוט יגמרו מאוד מהר המים החמים. בקיץ או בחורף, אם חסר מים חמים או שיוצאים מים חומים ולא נקיים מהברזים, כדאי שתכירו את סוגי התקלות הנפוצות ומדוע הן מתרחשות.
נזילה בדוד ישן או וותיק
התיישנות של דוד או הצנרת הנלווית יכולה לגרום לתקלה מאוד נפוצה של נזילה. צנרת שמחברת בין הדוד לבין הצנרת הביתית שמובילה לברזים ולמקלחת חשופה למזג אוויר חם מאוד בקיץ. אי לכך, סדקים בצינורות ישנים והתבקעות יכולים להביא לנזילה. גם רובד של אבנית שמכסה את הפלנג' (בתחתית הדוד) עלולים לגרום לנזילה, ישירות מתוך הדוד.
ואם הדוד כבר עתיק, לא טופל ולא תוחזק, בהחלט יתכן שיופיע טפטוף בגלל היסדקות. זיהוי של נזילה ניתן לבצע על ידי בדיקה של שעון המים של הדירה. חברת דודים או אינסטלטור יוכלו לתקן את הבעיה על ידי החלפת צינור, החלפת פלנג' או החלפת הדוד כולו, בחדש. החלפה כזאת נדרשת גם אם הציפוי הפנימי של הדוד כבר נהרס, מה שיביא ליציאת מים מלוכלכים ולא נקיים מברז המים החמים.
תקלה במערבל הדוד
קורה מקרה של דוד שהוא לא נוזל, אבל גם לא מחמם, וזה בעקבות מערבל תקול. מדובר על תקלה מאוד נפוצה מסוג שתבוא לידי ביטוי בכך שהדוד פשוט לא מחמם. למעשה, קיימות הרבה סיבות שונות לכך שהדוד הפסיק לחמם וכדאי לזהות מהי בדיוק הבעיה. שימו לב האם לא יוצאים בכלל מים חמים או שהם פשוט נגמרים מהר מדי. בדקו האם יוצאים מים לא נקיים (מים חומים) או שהם דווקא צלולים.
אם מדובר במערכת קולטים כללית, יתכן מאוד שקיימת תקלה במערבל מים. לצורך העניין צריכים להזמין איש מקצוע שיחליף את המערבל או המשגיחום. אם התגלתה תקלה במשגיחום והמים יוצאים חמים יותר מדי (עד רמה מסוכנת), ניתן להחליף את החלק הזה בקלות כך שבני הבית יוכלו להתקלח בבטחה.
אפשרות נוספת היא שבגלל המערכת המשותפת, לתוך הדוד שלכם זורמים מים יותר קרים. מבחינים בכך בעיקר בימים מעוננים או בחורף. כדי לפתור זאת, אפשר להתקין פקחום. הפקחום סוגר את הדוד שלכם כאשר אתם מפעילים את הבוילר. כך לא בורחים מים חמים (החוצה מהדוד) ולא נכנסים מים קרים לדוד, מתוך הצנרת של הבניין (מונעים הפסד חום).
תקלה בקולטים
צריך להפריד בין חוסר מים חמים בקיץ לבין חוסר מים חמים בחורף. אם דוד השמש לא מחמם בקיץ או שהוא מחמם מעט מאוד, ישנה אפשרות שזו תקלת קולטים. בתוך הקולטים עוברים צינורות מים זעירים שמעבירים את החום בדרך של הסעת חום, אל הדודים הביתיים.
אם צינורות אלה נסתמו בגלל אבנית, תחול ירידה באיכות חימום המים. ניתן לתקן זאת בכמה צורות. לדוגמא, החלפה של צינורות או על ידי פתיחת הסתימות בהזרמת מים בלחץ. בנוסף, מומלץ להתקין סנן (פילטר) שמונע הצטברות של אבנית.
תקלה בתרמוסטט הדוד
התרמוסטט מותקן בחלק התחתון של הדוד והוא נועד לפקח על רמת החימום של המים. כאשר הוא מתקלקל עלולים להיווצר שני מצבים. או שהמים יתחממו יותר מדי (עד לרמה מסוכנת שמזיקה לצינורות) או שהמים לא יתחממו בצורה משביעת רצון.
אם אתם מזהים את אחת התקלות הללו, ניתן להזמין איש מקצוע שיחליף את התרמוסטט. אפשרות אחרת – החלפת כל הפלאנג'. זהו החלק שמחמם את המים בדוד בחורף ובו מותקן לצד גוף החימום גם התרמוסטט.
תקלות במערכת החשמל
מערכת חימום מים ביתית, עם קולטים ודודים, מכילה גם מרכיבים חשמליים. שימו לב שאם לא מגיע חשמל לדוד, תזהו בדרך כלל גם השפעה מקצרת. כלומר, בכל פעם שתפעילו את הבוילר, המפסק הביתי יקפוץ. במידה וזוהי התקלה, תצטרכו להזמין לא אינסטלטור או מומחה לדודים או מערכות סולאריות, אלא עליכם להזמין חשמלאי.
לסיכום, אם הדוד לא מתחמם מספיק, צריך לבדוק שאין סתימה בקולטים. התקנת פקחום תמנע בריחה של מים חמים או כניסה של מים קרים מהמערכת המשותפת. אם אין מים חמים בבניין משותף בכלל, הזמינו טכנאי מערכת סולארית ובמידה והדוד מקצר, הזמינו חשמלאי.