הדוד לא מחמם? לא משנה אם הוא שמש/חשמל או גז, ככל הנראה אתם תורמים את המים החמים ישירות לשכנים – והדוד שלכם נשאר קר. למה זה קורה ואיך פותרים את הבעיה? המשיכו לקרוא.
יש לכם יום סופר ארוך בעבודה, כל מה שאתם רוצים עכשיו זה להיכנס למקלחת חמה ולסיים את היום. על מנת שמשאלתכם תתגשם בזמן, עליכם להדליק את הדוד החשמלי שלכם מבעוד מועד כדי שיהיו לכם מים חמים. כמובן שדאגתם לכך מראש וביקשתם שידליקו עבורכם את הדוד.
והנה, הגעתם הביתה ודוד החשמל שלכם לא חימם את המים. זהו תסריט שלא תיכננתם שיקרה ועכשיו במקום מקלחת חמה אתם צריכים להתעסק עם תיקון הדוד שלא מחמם כמו שצריך כדי שתהיה לכם אפשרות לחימום המים שלכם עבור המקלחת הבאה.
לפני שאתם מזמינים טכנאי או חשמלאי, אנו מזמינים אתכם לקרוא את המאמר הבא ולהבין אילו סוגי בעיות נפוצות בדודי חשמל, מהן הסיבות הנפוצות למצבים בהם הדוד שלכם לא מחמם ומה מומלץ לעשות כדי לפתור אותן ומתי מומלץ להזמין תיקון לדוד כאשר הוא לא מחמם.
לפני שנתחיל במדריך המסביר למה הדוד שלכם לא מחמם, ראשית נאמר כי קיימות סיבות רבות וחשוב מאוד לדעת מה עושים כאשר הדוד לא מחמם ולהזמין טכנאי דודים או חשמלאי לפי הצורך.
בוילר לא מחמם – תקלה מאוד נפוצה
הדלקתם את הבוילר, סובבתם את הטיימר, אבל שום דבר לא קרה. יוצאים אך ורק מים קרים, אבל לגמרי. אם אתם מרגישים שאין טיפה של מים חמים בדוד, אפשרי מאוד שהתקלה טמונה בגוף החימום.
אם הצטברה הרבה אבנית, החימום יהיה לקוי או חלקי. אבל אם המים לא מתחממים בכלל, צריך להחליף את גוף החימום או את הפלאנג' (המתקן שבדוד, שבתוכו מולבשים גוף החימום והתרמוסטט ביחד). ומה אם הדוד לא מחמם לאחר החלפת גוף חימום: כנראה שמקור הבעיה אחר, אך יש לכך פתרון שנגלה לכם מיד.
דוד לא מחמם בעקבות קולטי שמש
נדמה לכם שדוד החשמל לא עובד בגלל שגוף החימום בדוד הלך. תוכלו לוודא אם זו באמת הסיבה בצורה מאוד פשוטה. בדקו האם יש לכם מים חמים ביום שימשי, גם ללא שום קשר לבוילר. אם גם לאחר כמה ימים שמשיים המים לא חמים או לא מתחממים מספיק, יתכן מאוד שהקולטים אינם תקינים.
החלפה של הקולטים איננה זולה, אבל זו לא חייבת להיות תקלה יקרה לטיפול. אפשרי שכל מה שצריך לעשות זה לשטוף את הקולטים שצברו לכלוך. רק במידה והבעיה נותרת בעינה, צריך להתייעץ עם טכנאי של קולטים סולאריים.
תרמוסטט לא תקין המפריע לדוד לחמם
יתכן שהחלפתם את גוף החימום ווידאתם שאין שום בעיה בקולטים של הדוד ועדיין אין מים חמים. זאת אומרת שיש לכם תקלת בחשמל, קצר או תקלת תרמוסטט.
אם הדוד מקצר, מזמינים חשמלאי. אם אתם רואים שהדוד לא מקצר, תרמוסטט תקול עלול להביא לכך שלא יהיו בכלל מים חמים או שהמים בדוד לא יהיו חמים מספיק.
זהו החלק שיודע מתי להכניס את גוף החימום לפעולה ומתי להפסיק אותו, לפי טמפרטורת המים. כשלא ברור האם התקלה היא של גוף החימום או של תרמוסטט, הפתרון הפשוט ביותר יהיה להחליף את כל הפלאנג' הישן בחדש. זהו תיקון יחסית מהיר ולא יקר במיוחד.
דוד לא מחמם בכלל: מתי זה קורה ואיך מטפלים?
מצבים שבהם הדוד שלכם לא מחמם את המים יכולים לנבוע מסיבות רבות ומגוונות ולכן בתקלה זו חשוב מאוד להבין היכן נמצאת הבעיה.
לפני הזמנת הטכנאי, מומלץ לשאול את עצמכם מספר שאלות שיעזרו לכם להבין למה הדוד לא מחמם את המים. תחילה בידקו האם הדוד לא מחמם את המים בכל שעות היום או שיש שעות מסוימות שבהן הדוד מחמם מעט או שהדוד לא מחמם טוב.
משאלות אלו ניתן להבין שכנראה השכן שלכם משתמש במים החמים שחיממתם או שמים קרים מהצינורות המשותפים בבניין זולגים אל המים החמים שלכם. בהמשך המאמר נסביר מה הפיתרון לבעיה זו.
אם זו לא הבעיה, נסו להיזכר מתי החלפתם את דוד החימום שלכם ואת הקולטנים והאם לאחרונה ביצעתם בדיקה של איש מקצוע.
על מנת שהדוד שלכם יתפקד טוב מומלץ להזמין בעל מקצוע פעם בשנה עד שנתיים שיבדוק את תקינות הדוד, מצב הקולטנים והצטברות האבנית.
אם תעשו את הבדיקות הללו בפרקי זמן קבועים, סביר להניח שתיתקלו פחות במצבים שבהם דוד המים שלכם לא מחמם.
איך עונות השנה משפיעות על תקלות בדוד
ארץ ישראל התברכה בימי שמש רבים ולכן אנו מנצלים היטב את אנרגיית השמש לחימום המים שלנו בבית. ברוב הבתים בישראל מחממים את המים בקיץ בעזרת דוד שמש ובחורף נעזרים בדוד חשמלי או חימום מים באמצעות גז.
בכל השיטות קיימות מידי פעם תקלות שמאופיינות בכל עונה. לדוגמא מצבים בהם אין מים חמים ודוד השמש לא מחמם למרות שזה יום שמשי מאוד או מצבים שבהם הדוד החשמלי לא מחמם מספיק בחורף ואפילו דליפת גז שמשפיעה על דוד הגז וגורמת לו לא לחמם.
סיבות למה דוד השמש לא מחמם בקיץ
אם הדוד לא מחמם בקיץ, סביר שהקולטים לא פועלים בצורה תקינה. ניקוי ושטיפה של הקולטים יכולים לסייע, אך לא תמיד זה נגמר בכך.
הקולטים עצמם בנויים מלוחות סולאריים, פנאלים שמרתיחים את המים בתוך צינורות קטנים שמעבירים מים לוהטים לתוך הדוד. אם הצינורות הללו סתומים בצורה כזאת או אחרת, מים חמים לא יגיעו לתוך הדוד ולא יתבצע תהליך של החלפת חום.
את הצינורות הללו ניתן לפתוח מהחסימה על ידי טכנאי של דודים או טכנאי סולארי. טכנאי של מערכות סולאריות יכול באותה הזדמנות גם לאתר תקלות מסוגים אחרים, שמאפיינים מערכת סולארית שהתיישנה.
עונת הקיץ היא העונה החמה בישראל. בעונה זו קל לנו לנצל את אנרגיית השמש לחימום המים, אך גם בזמנים אלו קיימות תקלות בהן דוד השמש לא מחמם בקיץ. אז מהן הסיבות שיכולות ליצור תקלות מסוג זה?
- סיבה ראשונה, לאחר החורף שהיה, חיממנו את המים המון פעמים בעזרת הדוד החשמלי ודוד השמש שלנו התמלא באבנית שמונעת את חימום המים בצורה טובה. כדי לפתור את הבעיה הזו, עלינו להזמין טכנאי דודים לניקוי דוד השמש מהאבנית.
- סיבה שניה, סביר שהקולטים לא פועלים בצורה תקינה, ניקוי ושטיפה של הקולטים יכולים לסייע. או שמדובר על מקרה שהקולטנים שלנו ישנים ולכן לא מצליחים לנצל היטב את חום השמש. כדי לפתור בעיה זו, מומלץ להביא חברה שעוסקת בקולטנים על מנת לערוך להם בדיקה ולהחליף במידת הצורך. חשוב לציין כי גם הקולטנים מתמלאים לעיתים באבנית ואז יש לבצע ניקוי קולטי השמש מהאבנית על מנת שדוד השמש יחמם היטב.
מלבד הקולטים עצמם אשר בנויים מלוחות סולאריים, יש גם פנאלים שמרתיחים את המים בתוך צינורות קטנים שמעבירים מים לוהטים לתוך הדוד.
אם הצינורות הללו סתומים בצורה כזאת או אחרת, מים חמים לא יגיעו לתוך הדוד ולא יתבצע תהליך של החלפת חום. את הצינורות הללו ניתן לפתוח מהחסימה על ידי טכנאי של דודים או טכנאי סולארי.
טכנאי של מערכות סולאריות יכול באותה הזדמנות גם לאתר תקלות מסוגים אחרים, שמאפיינים מערכת סולארית שהתיישנה.
כמו שאתם מבינים, כל דוד שמש, אפילו דוד שמש חדש לא יחמם את המים כאשר מצטברת בו אבנית. תופעה זו רווחת מאוד בישראל בשל איכות המים אשר מייצרים אבנית רבה בעת חימום.
תוכלו לראות זאת גם בקומקומים ומיחמים וזה בהחלט קורה גם בדודי שמש. כאשר הדוד לא מחמם בגלל קולטי השמש, כנראה שהאבנית מסתתרת בקולטנים.
מצב נוסף הוא שדוד השמש כבר לא מחמם את המים בעזרת השמש, זהו מצב שבו האבנית מסתתרת באזור התרמוסטט.
סיבות למה דוד השמש לא מחמם בחורף
בעונת החורף בישראל יש מעט מאוד ימי שמש שמסוגלים לחמם את המים כמו שצריך. בשל כך, רוב הבתים בישראל ישתמשו בדוד חשמלי על מנת לחמם את המים.
גם בדודים חשמליים קיימות תקלות, חלקן תקלות חשמל וחלקן קשורות במערכת הדוד. מצבים שבהם דוד הבוילר שלכם לא מחמם יכולים להיות כאשר יש קצר בדוד החשמלי, כאשר קיימת בעיה בתרמוסטט או בגוף החימום.
במצבים אלו דוד החשמל שלכם לא יחמם את המים ותזדקקו לתיקון או החלפה של חלקים על ידי טכנאי דודים או חשמלאי.
מצב נוסף בו דוד החשמל שלכם לא מחמם בחורף הוא כאשר אתם מתגוררים בבניין דירות. בבנייני דירות, הדיירים מדליקים את הדוד, אך הדוד דולק ולא מחמם. דבר זה קורה גם בבניינים חדשים שזה עתה נבנו ולהם יש דוד חשמל חדש שלא מחמם.
אז מה קורה בעצם בבניין משותף? למה קיימים מצבים שבהם אין מים חמים בבניינים משותפים? התשובה לכך טמונה במערכת הדודים המשותפת של הבניין.
זה לא שאין מים חמים בדוד שלכם כאשר אתם מחממים אותם, אלא שלכל הבניין יחד יש מערכת צינורות שמחוברת לדודים הקטנים של הדירות.
בין הצינורות המשותפים לדודים הקטנים אין הפרדה ולכן כאשר יש מים קרים בצינורות, הם זולגים ישירות לדודים שבדירות ומקררים אותם. תופעה זו גם גורמת לכך שאתם כדיירים תרגישו כי המים בדוד שלכם לא חמים מספיק או שדוד החשמל שלכם לא מחמם טוב.
מים חמים בדוד נגמרים מהר, מה עושים?
הפעלתם את הדוד אבל המים החמים בקושי מספיקים לכם?
כמו שאתם מבינים, קיימים מצבים מאוד ספציפיים בהם דוד החשמל לא מחמם את המים עקב תקלה. ברוב המקרים בהם הדוד לא מחמם מספיק, בין אם מדובר בדוד השמש ובין אם זה הדוד החשמלי, לא מדובר בתקלה, אלא במצב שבו הדוד לא מחמם מספיק בגלל מערכת הצינורות המשותפים.
למה? שימו לב שמערכות סולאריות לחימום המים בבתים רבי קומות הן משותפות. כלומר, המים שמתחממים בקולטים מועברים דרך צינורות משותפים לכל הדיירים. אם במערכת המים יחסית קרים, אפילו אם הדלקתם את הדוד, מים יותר קרים מהמערכת המשותפת מקררים את הדוד שלכם.
הפתרון לדודים שלא מחממים מספיק
זה לא משנה אם מדובר על דוד שמש, חשמל או גז, אפשר לומר בעצם שהמים החמים שלכם עוברים בחלקם לדודים של השכנים. הפתרון לבעיה כזאת לא מצריך ניקוי הקולטים או החלפת גוף החימום.
כל מה שצריך לעשות זה להתקין את הפיתרון הטוב ביותר כיום בעל תו התקן הישראלי בשם פקחום. מכשיר זה מותקן בדוד שלכם וכולל גלאים מתוחכמים.
מדובר במערכת שיודעת לזהות מתי המים שלכם בדוד הביתי חמים. אם הגלאים מזהים שהמים בדוד שלכם מתחממים, המכשיר מיד סוגר את הכניסה של מים קרים מבחוץ, וכך למעשה מונעת את זליגת המים הקרים לדוד.
מרגע זה, הדוד שלכם מופרד מהמערכת המשותפת, וכך גם הפוך- אם המים במערכת המשתופת חמים יותר מהדוד שלכם, אז פקחום ייתן למים להכנס ולחמם את הדוד.
כך שכדאי להכיר את פקחום שתפקידה לפתור את בעיית הדוד החשמלי אשר לא מחמם. מערכת הפקחום יעילה מאוד גם עבור דודים חדשים ומונעת מצבים בהם יש לכם דוד חדש שלא מחמם ואתם בטוחים כי קיימת בו תקלה.
שאלות ותשובות בנושא דוד לא מחמם
אם יש לך דוד המחובר למערכת סולארית בבניין משותף, ייתכן והבעיה היא שהמים בורחים לשכנים, ופטנט הפקחום ייעזור בבעיה זו (לפרטים נוספים, ביקרו באתר או התקשרו 050-5463644).
אם מדובר על דוד שמש/חשמל שלא מחוברים למערכת סולרית, מומלץ לבדוק את תקינות ברז העירבול, אם קיימת נזילה מצנרת המים החמים, או בעיית "עירבוב מים", במקרים כאלו מומלץ לפנות לטכנאי דודים.
לרוב אין אפשרות להתקין קולטים אישיים לכל דוד, אלא אם הדירה נמצאת בקומה האחרונה, ואז לפעמים ניתן להתקין מערכת שמש טרמוסיפונית (דוד + קולט), ואז המהלך יוצא לא כלכלי. לכן, מומלץ לבחון את האופציה של התקנת פקחום על הדוד, פטנט אשר יפתור את בעיית "גניבת המים החמים", עלות נמוכה והתקנה פשוטה וקלה. כאן תוכלו למצוא מידע נוסף על מקרים בהם הדוד לא מחמם.
מומלץ להתקין פקחום, מכיוון שבדוד שמש רגיל התרמוסטט מכבה אותו לאחר שעתיים עד שלוש. בדוד סולארי, הדוד יכול לעבוד במשך כל היום- אך תשלמו על כך ביוקר, כולל בעיות אבנית, ולבלאי של הדוד ומערכת החשמל, ולבסוף לא יהיו מספיק מים חמים מישום שהמערכת המשותפת "גנבה" לנו את חום המים. לכן, התקן הישראלי (574 חלק ה) ממליץ להתקין ברז חשמלי בכניסה למחליף החום. את כל הפרטים על הפטנט, המלצות ומחירים תוכלו למצוא באתר פקחום.
יש לך 2 אפשרויות עיקריות: 1) לפתוח את הברז הסולארי כל יום בשעות הבוקר, ולסגור אותו בצהריים ,ולבצע זאת בכל פעם שמדליקים את הדוד. 2) או לחסוך את כל הכאב ראש הזה, ולהתקין פקחום על גבי הדוד ותמיד ליהנות ממים חמים ונעימים. למידע נוסף, כנסו לאתר.