טרמוסטט תקין מאפשר לדוד החשמלי לחמם את המים בצורה הכי נכונה והכי טובה. כאשר הבוילר כבוי, הטרמוסטט לא יופעל אבל ברגע שמפעילים אותו, זהו מרכיב חיוני. אם הוא לא פועל בצורה תקינה, הדוד כולו עלול להתפוצץ. איך הוא עובד ומה עושים אם מגלים טרמוסטט תקול – כל מה שרציתם לדעת.
טרמוסטט תקול, איך זה קורה?
כמו כל מכשיר חשמלי או רכיב חשמלי, גם טרמוסטטים בסופו של דבר מתקלקלים. ככל שמפעילים יותר את הבוילר, כך מרכיב זה, שכולל פיוז ורכיב לכיוון טמפרטורה, ניצב בפני עומס עבודה. בפרט, סביבה של מים, הצטברות של אבנית וסיבות נוספות, כל אלה גורמים עם הזמן לתקלות.
טכנאי של דודים יוכל לבצע בדיקות שונות כדי להעריך את הסיבה לתקלה בדוד, בעלי ניסיון יודעים אפילו בעזרת הקשבה וכיוונון מתי התקתוקים הם תקינים ומתי הם מצביעים על בעיה אפשרית.
איך יודעים שהטרמוסטט מקצר
מכיוון שמדובר ברכיב חשמלי, קלקולים מסוימים עלולים לבוא לידי ביטוי בקצר. אך לא כל קצר בדוד נובע מאותה הסיבה. אם הקצר מופיע מיד כשמדליקים את הבוילר, יתכן שעומס על מערכת החשמל או אפילו הטיימר מקצרים. אם הקצר יקפיץ את הפקק בארון החשמל לאחר שהדוד כבר פועל זמן מה, סביר מאוד שהבעיה היא בטרמוסטט. זה קשור לאופן הפעולה של מרכיב זה. הוא תמיד נכנס לפעולה רק לאחר שגוף החימום כבר החל לחמם את המים. תפקידו בעצם להורות לגוף החימום מתי להפסיק לפעול כדי למנוע רתיחה וחימום יתר.
איך ניתן לזהות טרמוסטט תקול
דרך טובה מאוד לזהות טרמוסטטים תקולים תהיה לשים לב לחום המים. אם הרגשתם לתקופה מסוימת שהמים יוצאים חמים יתר על המידה, הרי שהמנגנון שנועד להפסיק את פעולת גוף החימום לא פועל. צריך להיזהר מפני שעלולים לקבל כוויות חום ובנוסף, חום עז לאורך זמן עלול לגרום לפיצוץ בדוד.
סימן מסוג אחר יכול להיות הפוך – תקלה יכולה לגרום לכך כי גוף החימום מפסיק לעבוד יותר מוקדם מדי, מהר מדי. כלומר, הטמפרטורה של המים תהיה נמוכה מכפי שהתרגלתם. ישנה אפשרות שאותו רכיב יצא מאיפוס, כלומר איש מקצוע יוכל לבצע כיוון טרמוסטט לדוד.
איך פועל הטרמוסטט
אופן הפעולה של מרכיב זה מבוסס על חיישן הטבול במים של הדוד. החיישן מעביר את קריאת חום המים למערכת חשמלית המחוברת מבחוץ. כלומר, קלקול עלול להתרחש בחיישן עצמו או במערכת החשמלית החיצונית, אליה מחובר מכשיר שקורא את חום המים (מד הטמפרטורה).
בכל ביקור של טכנאי, ניתן לבקש שיבדוק שמד הטמפרטורה מכוון היטב. על פי רוב, נהוג לכוון את הטמפרטורה לכ-50 – 60 מעלות פחות או יותר. מבחינה תיאורטית, ניתן להגדיר חום מים שמגיע עד ל-70 מעלות ויותר. על פי החוק, זוהי טמפרטורה גבוה מדי וחייבים להפחית אותה. זוהי הסיבה שלא מומלץ להתעסק עם טרמוסטטים אם אתם לא אנשי מקצוע בתחום זה. חימום יתר עלול לסכן אתכם, את משפחתכם ואת תקינות הדוד כולו.
מה כדאי לדעת על עלות ההחלפה של טרמוסטט
בתיקון של טרמוסטט נהוג למעשה להחליף פיוז (נתיך) שהתקלקל. לפני ההחלפה וודאו שהטכנאי מנתק את זרם החשמל לדירה. עלות המרכיב עצמו איננה גבוהה במיוחד, אך פעולת ההחלפה מצריכה מיומנות וידע. מחיר השירות כ-300 עד 400 ₪. כמו בכל תיקון של דוד, במידה והוא מותקן במקום קשה ולא נוח לגישה, כגון על גג רעפים, יתכן שתצטרכו לשלם קצר יותר מזה, תוספת עבור המורכבות.
אנו מעריכים שבשנים הקורות נראה יותר ויותר התקנות של טרמוסטט לדוד מסוג wifi. רכיב זה יכול לשדר את טמפרטורת המים לאפליקציה המתאימה. כלומר, ניתן בכל רגע לדעת בדיוק מהו חום המים בדוד. אם הם חמים מספיק, אפשר לכבות את הבוילר ולחסוך בכסף (וחוץ מזה, אין חשש ממקלחת קרה).