דודי מים מגיעים בגדלים שונים ובהתאם לכך – גם הקולטים. במידה ואין לכם מים חמים ביום שמש, יתכן מאוד שהבעיה טמונה בקולטים. אולם לא כך המצב כאשר הדוד מתקרר מהר. כלומר, יש לכם מים חמים אבל הם לא מספיקים לכולם ולפעמים נגמרים ממש באמצע המקלחת. נפרט עבורכם מה הסיבות לכך ומה עושים.
דוד מתקרר מהר, האם זו בהכרח תקלה?
דודים שמתקררים מהר (ויש המגדירים זאת כדוד שלא מחמם מספיק) לא בהכרח מתארים מצב לא תקין מבחינה תפקודית. השאלה כמה זמן דוד שומר על מים חמים לא תמיד תלויה רק בכם אלא גם בשכנים שלכם. ההסבר כזה: בבתים משותפים מערך הקולטים והצנרת המחברת אותם אל הדודים בבתים נחשבים למשותפים.
כלומר, אם אתם מחממים את הדוד בדירה, מים קרים יותר מהמערכת המשותפת עלולים להתערבב עם המים שכבר התחממו ולכן, מתרחשת התקררות. פקחום הינו מרכיב שפותר את הבעיה. מרכיב זה שמותקן בדוד שלכם מזהה מתי גוף החימום מחמם את המים. כשהם מגיעים לטמפרטורה גבוה יותר מזו שבמערכת המים המשותפת לבניין, המרכיב סוגר את כניסת המים מבחוץ, לתוך הדוד.
כיצד דוד קטן משפיע על חום המים
גודלו של הדוד עשוי להשפיע גם הוא על משך התקררות המים. אם התרגלתם בעבר לדוד מים בנפח גדול אך כעת יש לכם דוד קטן, קחו בחשבון שני דברים. ראשית, דוד קטן יותר מחמם את המים מהר יותר. שנית, בדוד קטן כאשר הבויילר כבוי, המים גם מתקררים מהר יותר.
כלומר, כדי שלא יגמרו להם מהר המים החמים, התרגלו להתרחץ מיד לאחר שדוד החשמל חימם את המים, אל תמתינו שכן המים יצטננו. אם עדיין אתם לא מרוצים, תוכלו להתקין מאיץ לדוד – זהו פתרון שמחמם את המים יותר מהר, כך שתוכלו להתקלח מתי שתרצו ובלי עיכובים.
דוד מתקרר מהר = בעצם לא מתחמם מספיק
אוויר בצנרת המים החמים עלולה להשפיע על יעילות החימום שבדוד. משום כך, תחזוקת הדוד האידיאלית תכלול בדיקה ששסתומי הפריקה פועלים כמו שצריך. זוהי הדרך הכי טובה למניעת כניסת אוויר שעלול אף לסכן את הדוד. יחד עם זאת, לרוב כאשר הדוד מתקרר מהר הוא בעצם לא מתחמם מספיק.
התקלה שגורמת לכך הינה תרמוסטט לא תקין. אם הפיוז של התרמוסטט נשרף או שהוא מקצר, עלול להיווצר מצב שבו נשלחת הוראה לגוף החימום להפסיק לחמם מוקדם מדי. כלומר, במקום שטמפרטורת המים תגיע בתוך הדוד ל-50 – 60 מעלות, היא תהיה הרבה יותר נמוכה. כך אתם מרגישים שיש לכם מים חמימים, אבל לא מספיק והם גם נגמרים מהר. הזמינו איש מקצוע שיבדוק האם התרמוסטט תקין ובמידת הצורך הוא יוחלף (וודאו גם שמכוונים אותו לטמפרטורה המתאימה).
כיצד אבנית מזיקה לדוד
אם בקיץ אין לכם מים חמים כלל, כדאי שתזמינו טכנאי שיבדוק לא רק את דוד השמש אלא גם את הקולטים. הצטברות של אבנית בקולטי השמש עלולה לפגוע ביעילות חימום המים ולסתום את הצנרת שמובילה מהקולט אל הדוד. אבל אבנית מפריעה לחימום המים בדוד בצורה נוספת. אם נגמרים המים החמים מהר מאוד גם בחורף וגם כאשר אתם מפעילים בוילר, יתכן מאוד שיש בעיית אבנית על גוף החימום. כך פעולת גוף החימום הרבה פחות אפקטיבית והמים לא מתחממים מספיק או נגמרים מהר.
יתירה מזאת, בדודים ישנים מאוד, אבנית מרובה גם עלולה להקטין את נפח הדוד כך שכמות המים הזמינים קטנה. במיוחד בדודים קטנים, בעצם כמות המים החמים נגמרת מהר ולא מספיקה. סיבה נוספת לכך שהדוד מתקרר מהר מדי – מערבל המים בדוד לא תקין. כלומר, מהר מאוד נגמרים המים הרותחים ונשארים הקרים בלבד. החלפת המערבל תפתור את הבעיה.
לסיום, טיפ חשוב – לצד התקנת פקחום שתייעל את פעולת הדוד תוכלו גם להיפטר מהאבנית המזיקה על ידי התקנת פילטר. לאחר התקנה שכזאת בצנרת המים הביתית, הדוד יישאר נקי, גוף החימום יישאר נקי וחימום המים בחורף יתבצע יותר ביעילות. ולא רק שהמים לא יתקררו מהר, כך תשמרו גם על חיי קולט השמש שעל הגג.