סתימה בקולט שמש

התקלה הנפוצה ביותר בקולטים ישנים היא לא פחות ולא יותר מאשר סתימה. אבל איך זה קורה, ממה נגרמת סתימה בקולט שמש? נסביר מה מביא לכך, איך ניתן למנוע סתימות חוזרות וגם איך אפשר לייעל את פעולת הקולט בצורה עצמית וללא עזרה. 

איך נוצרת סתימה בקולטי שמש

בזכות קולט השמש אנו יכולים ליהנות ממים חמים לאורך מרבית השנה, ללא צורך בחשמל. למרות תחכומו הרב של הקולט, הוא לא מכיל מערכות ממוחשבות או מנגנונים שמרבים להתקלקל. מלבד תאים שקולטים את אנרגיה השמש והופכים אותה לחום שמחמם את המים, בתוך הקולט ישנה מערכת עמוסה של צינורות מתכתיים, מלאי מים.

המים הללו שמתחממים ללא צורך בחשמל, זורמים מעלה, לחלק העליון של הקולט ומשם לתוך הדוד. מה שסותם עם הזמן את הקולטים זוהי אבנית שנוצרת בתהליך מתמשך בכל צינור של מים חמים. 

את הסתימות ניתן למנוע 

ניתן למצוא לא מעט מיתוסים, כגון המלצה לניקוי תכוף של קולטים עם מלח לימון נגד אבנית. מי שלא מתמצא בעניינים של ניקוי אבנית עלול ליצור יותר נזק מאשר תועלת. הדבר הכי טוב יהיה למנוע את הסתימות מלכתחילה.

הבעיה נוצרת בגלל שבישראל המים נחשבים למים קשים. כאשר הם מתחממים, נוצר המשקע האפרפר לבן, ממש כפי שאפשר לראות גם בגופי חימום של מכונות כביסה ושל קומקומים חשמליים. הרבה לפני שתצטרכו להשקיע בהחלפת קולט שמש מומלץ להתקין פילטר מיוחד. זהו מסנן שהמתקין יחבר עבורכם לרשת המים הביתית, ליד שעון המים. כל חצי שנה תבריגו פילטר חדש וזה הכל – יותר לא תהיה אבנית בכל הבית. הדוד, הקולט, צנרת המים החמים, הברזים, הכל יהיה נקי. 

מי יכול לפתוח סתימה בקולט שמש

אנשים רבים חוששים, ובצדק, להתעסק עם כל מה שקשור בקולטי שמש. בחלק מהגגות קשה מאוד לגשת אליהם ולא רק למי שסובל מפחד גבהים. וגם אם אפשר לגשת לקולטים, לא כדאי לנסות לפתוח את הסתימות בצורה עצמאית. עדיף לקרוא לטכנאי דודים או טכנאי קולטים סולאריים, שמתמחה בטיפול מקיף.

איש מקצוע זה יוכל לפתוח את הקולט בצורה הנכונה, יבדוק את מצב הצינורות, יבדוק שאין צינורות דולפים וגם יוכל לבצע פעולות תחזוקה נוספות. אגב, טכנאי דודים יכול לבצע בקלות גם פעולות תחזוקה נוספות בדוד עצמו. למשל, ניתן לנקות גם משם אבנית, לנקות את הפלאנג', לבדוק שאין נזילות ושהציפוי הפנימי תקין לחלוטין וכן שהקולט קשור ומאובטח היטב. 

בכל כמה זמן צריך להחליף קולט

דודי שמש תקניים יכולים לפעול בצורה טובה למדי כ-10 שנים ואף יותר. זה תלוי ברמת התחזוקה ואופי השימוש. לעומת זאת, קולטים חדשים נחשבים לעמידים אפילו יותר. קשה להעריך בכל כמה זמן כדאי להחליף קולט ורק אם הוא סתום בצורה מוחלטת או שהצינורות שבו התפוצצו, באמת חייבים להתקין חדש.

מחירו של קולט כ-2000 – 3000 ₪, בהתאם לגודל. חשוב להתאים את גודל הקולט לגודל הדוד שלכם. אם הוא גדול מדי, הוא עלול לקצר את חיי הדוד ואת זה אף אחד לא היה רוצה. תחזוקה בסיסית, לעומת זאת, ניתן לבצע אם יש גישה נוחה לקולטים. 

האם מסובך לשטוף את הקולט לבד 

ניקיון תקופתי הינו פעולת תחזוקה טובה מאוד לקולט שמש. אם אתם שואלים איך לשטוף קולטי שמש, זה פשוט מאוד. כל מה שצריך זה סמרטוט עם מים, סבון נוזלי לניקוי ומגב. לאחר שמרטיבים את הקולט במים נקיים, מעבירים עליו את הסמרטוט עם מי סבון עד שלכלוך מוסר.

הדבר החשוב הוא להיזהר שלא לנתק צינורות או לא לפגוע בשלמות הזכוכית המכסה את הקולטים. אם אתם רואים נזילה מהקולט, אם יש ליד הדוד או הקולט שלולית של מים, כדאי להזמין איש מקצוע שיגיע לבדוק. בדיקת קולט שמש ותיקון במידת הצורך יאפשרו לכם להמשיך וליהנות ממים חמים, ללא הוצאות חשמל בימי השמש. 

 

מה היה לנו כאן?
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן