חור בצינור הדוד

האופן שבו מתקין טכנאי הדודים את דוד השמש ואת הצנרת הנלווית ישפיע באופן חד משמעי על היעילות. בחירה בצינורות תקניים תמנע כשל בצינורות הדוד למשך לא מעט שנים. לעומת זאת התקנה של צנרת מאיכות ירודה תביא לתקלות חוזרות ונשנות. נסביר על הסיבות ליצירת חור בצינור הדוד, איך למנוע ומתי לתקן. 

האם ניתן למנוע חורים בצינור הדוד 

דוד ממוצע אמור לתפקד ללא בעיות מיוחדות כעשר שנים בקירוב. התקנה לקויה ולא תקנית עלולה לקצר את משך הזמן הזה באופן משמעותי. כיום לא מקובל להתקין צינורות ירודים אולם לא כל המתקינים ישתמשו בצינורות האיכותיים ביותר.

אם אתם רוצים למנוע חורים בצינור הדוד לאורך פרק זמן ארוך ככל שניתן, וודאו שמתקינים אצלכם צינורות בעלי מעטפת בידוד. הבידוד שומר על הצינור מבחוץ ואיכות החומר של הצינור האיכותי עצמו מאפשר למים החמים להמשיך ולזרום בחופשיות לאורך זמן, ללא התבקעות. 

איך ניתן למנוע פיצוץ של צינורות 

עם השנים, גם הצינורות הטובים ביותר נחלשים. סימנים לבלאי ניתן לראות לפעמים בעיניים. אם מזמינים בכל שנתיים או שלוש שירות של תחזוקה לדוד, איש המקצוע יבדוק את הצינורות ויוודא שאין חורים קטנים או סדקים. על מנת למנוע פיצוץ של צינורות חשוב לוודא שהתרמוסטט לא מכוון על חום גבוה מדי.

אם המים חמים יותר מדי, מעל התקן, הצינורות מתרככים ונחלשים יותר מהר. בנוסף, אם התרמוסטט מקצר או שיש הרבה אבנית בדוד, הדוד כולו עשוי להתפוצץ, חיבורי הצינורות עשויים להתנתק ומים יתחילו לטפטף או לנזול. תחזוקה נאותה, החלפת צינורות בלויים, תרמוסטט תקין וגוף חימום תקין יסייעו לשמור על צנרת הדוד לאורך זמן. בנוסף, מערבל מים תקין יעזור לאזן את טמפרטורה המים בדודים וכדאי לוודא בכל ביקורת ששסתום פריקת הלחץ פועל היטב. 

כיצד קוטר הצינור יוכל למנוע חור בצינור הדוד  

במידה ורוצים להשקיע, ניתן לבקש התקנה של צינור נחושת לדוד שמש (בין הקולט לדוד עצמו). צינור מסוג זה עמיד במיוחד, לא צפוי להיקרע וגם לא להתפוצץ. יחד עם זאת, בדרך כלל מקובל להתקין צינורות גמישים והרבה יותר זולים, אך חשוב לוודא שהם עומדים בתקן – הן לעמידות בחום המים והן בעמידות לקרינת השמש.

בשום פנים ואופן אין להתקין צינור sp רגיל לדוד שמש מפני שהוא ייהרס מהר מאוד, ינזול ואף יתפוצץ. וודאו שמתקינים אצלכם צינור בקוטר תקני, שעולה על הקוטר שהיה מקובל בעבר. פעם קוטר 12 היה מקובל, כיום עדיף לא פחות מאשר קוטר 16 ועדיף קוטר 20. ככל שהצינור עבה יותר, ספיקת המים משופרת, הסיכוי לסתימה, פיצוץ או חור יורדים. 

הקשר בין אבנית לחורים ונזילות 

נזק בקולט השמש מתחיל בדרך כלל בגלל הצטברות של אבנית. בקולטים ישנם צינורות נחושת קטנים, שאמנם עמידים אבל עם הזמן מתמלאים באבנית בגלל המים הקשים שבארץ. אמנם הצינור הזה לא ניזוק מחורים לעיתים קרובות, אבל בחיבורים שבין הצינור לדוד עלולות להופיע נזילות. כאשר קוטר הצינורות יורד בגלל לכלוך ואבנית, לחץ המים עולה. בגלל חום המים, נקודות חלשות בהמשך הצינורות עלולות לקרוס וכך נוצרים תקלות ודליפות. 

אגב, מאותה סיבה (אבנית) הדוד עלול לנזול בחלקו התחתון. גם במקרים כאלה, תחזוקה שוטפת תוכיח את עצמה. ניתן לנקות אבנית, לחזק את החיבורים. לעיתים אפשר להרגיש כיצד לחץ המים יורד וזה הזמן לקרוא לטכנאי לתיקון. אם ברצונכם למנוע אבנית בעתיד, לאחר החלפת צנרת ישנה שנכנסת לדוד או יוצאת ממנו, ניתן להתקין פילטר. מרגע זה ואילך, תיהנו משיפור היעילות של פעולת הדוד ותאריכו את חיי כל המרכיבים, קולטים, צינורות, גוף החימום, הפלנג' וכל היתר. הפילטר מנקה את כל האבנית, בכל הצנרת של המים החמים. 

מה היה לנו כאן?
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן