איך עובד דוד שמש?

דוד השמש הינו המצאה נהדרת, שהגה בזמנו המדען הפיזיקאי צבי תבור, ישראלי ממוצא בריטי. בזכותו מרבית הדודים בארץ מפיקים מים חמים כאילו מעצמם, ולמעשה בזכות אנרגיה השמש בלבד.  למען הקוראים המתעניינים, נסביר בשפה בהירה איך עובד דוד שמש ואיך עובד דוד חשמל. נבין כיצד זורמים המים מהדוד אל הקולטים ומהקולטים אל הדוד, ללא שום צורך במשאבה, בזכות חוק פיזיקלי מעניין. 

 

איך עובד דוד שמש מהסוג הוותיק

מערכת סולארית המותקנת בבניינים חדשים (מגדלי מגורים) פועלת בצורה מעט שונה ביחס לדודי שמש וותיקים. נתחיל בהסבר איך פועל דוד שמש? בהתייחס לסוג הוותיק – שבו גם הדוד וגם הקולט מוצבים על הגג. לתוך הדוד זורמים מים קרים מצנרת המים הרגילה של הבניין.

לכל דירה צנרת נפרדת שמזינה את הדוד (בחלקו התחתון). מתוך הדוד יוצא צינור נוסף שמעביר מים קרים לתוך החלק הנמוך יותר של קולט השמש.

הקולט שצבעו החיצוני שחור, קולט את קרינת השמש וממיר אותה לאנרגיה של חום. בתוך הקולט המים נכנסים ועובדים לתוך צינורות נחושת, שם הם מתחממים.

כאשר המים מתחממים הם זורמים כלפי מעלה, מפני שמים חמים הופכים לפחות צפופים ויותר קלים (זהו חוק פיזיקלי שנובע ממבנה מולקולות המים והקשרים בין המולקולות).

המים החמים זורמים כעת לתוך הדוד, ובגלל שהם קלים יחסית, הם נאגרים בחלקו העליון של הדוד. מחלקו העליון של הדוד יוצא צינור אשר מעביר את המים החמים דרך צנרת המים החמים, לתוך הדירה או הבית של בעלי הדוד.

זרימת המים לדוד ולקולט השמש איננה מצריכה משאבה, מפני שהמים החמים, כאמור עולים למעלה בגלל חוק פיזיקלי. בשעה שהמים החמים בדוד עולים למעלה, ממשיך הקולט להזרים מים חמים לתחתית הדוד עד שהמים כולם חמים מאוד.

מערבל מוסיף מים קרים ומערבב אותם בדוד לפי הצורך, על מנת למנוע מהמים להתחמם לרמה שתסכן המשתמש במים מהדוד.

 

איך פועל דוד במערכת סולארית משותפת בבניינים

מערכת סולארית בבית משותף עובדת בצורה מעט שונה. הקולטים המשותפים ניצבים על הגג ובכל דירה מותקן בנפרד דוד. הקולטים מחממים את המים של כל הדיירים באופן משותף ומשום כך, קיימת מערכת סגורה, שעלולה לפעמים גם לגרום לבעיה של דוד שלא מחמם.

המים שמתחממים בקולטים לעולם לא יגיעו לתוך המקלחת שלנו. הם זורמים בתוך צינורות נפרדים אשר משוקעים בתוך הדודים. החימום של המים נעשה בתהליך שנקרא החלפת חום.

כלומר, לתוך הדודים זורמים אך ורק מים קרים. את המים הקרים מחממם צינור מים חמים שמגיע מהקולטים והמים שמתקררים זורמים שוב למעלה, כדי להתחמם בקולטים.

על מנת לסייע בהזרמת המים, לביצוע סחרור של מחליף החום, קיימת משאב סחרור (אביזר שלא קיים בבתים משותפים ישנים או בבתים פרטיים). למידע מורחב על אופן פעולת המערכת הסולארית המשותפת – כדאי לקרוא את המאמר הזה.

 

איך עובד דוד שמש שהוא גם דוד חשמל

על מנת שהדברים יהיו ברורים ולא מסובכים, נמנעו מתיאור מפורט של סכמת חיבור דוד שמש. בצורה בהירה ופשוטה, נסביר כעת כיצד עובד דוד שמש שהוא גם דוד חשמל.

זה בעצם מה שקורה כאשר אתם מפעילים את הבויילר: בתוך דוד החשמל מותקן גוף חימום. גוף זה מחובר למרכיב שנקרא פלאנג' (אוגן) שכולל את החיבור לחשמל, חיבור להארקה וגם חיבור לתרמוסטט.

ברגע שאתם מפעילים את הבוילר מתחיל החשמל לזרום ומפעיל את גוף החימום.

גוף החימום מתחיל ללהוט ולחמם את המים. המים בדוד החשמל מתחממים ועולים לחלק העליון. משם הם זורמים לברזים, בין אם במקלחת ובין אם במטבח או במקלחון.

המים בתוך הדוד יתחממו על פי ההגדרה של התרמוסטט. לרוב, הטמפרטורה מוגדרת על 50 – 60 מעלות. כאשר התרמוסטט מרגיש שהמים חמים מספיק, הוא שולח הוראת ניתוק לגוף החימום.

כלומר' גם אם הדוד דולק, גוף החימום ימנע מהרתחת יתר של המים. כך גוף החימום נשמר וגם אם שוכחים את הדוד דולק למשך הרבה מאוד שעות, הוא לא יתפוצץ או יקרוס.

ליתר ביטחון, בדוד שמש מותקן שסתום לשחרור לחץ. אם התרמוסטט התקלקל והמים מתחממים יותר מדי, עודפי הקיטור ישתחררו החוצה בצורה מסודרת.

מכיוון שחימום המים מעודד היווצרות אבנית בדוד (בעיקר ליד גוף החימום), נוצרות עם הזמן תקלות. שימוש במסנן אבנית יכול להאריך את חיי גוף החימום והדוד כולו.

מה היה לנו כאן?
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן