איך עובדת מערכת סולארית לחימום מים בבניין משותף

אנו לוקחים כמובן מאליו את העובדה שמתי שנרצה, יהיו לנו מים חמים בבית. קיץ או חורף, במקלחת או במטבח, אם נפתח את המים החמים, אנו מצפים שהם באמת יהיו חמים. אבל האם אנו באמת יודעים איך עובדת מערכת כזאת? למען הקורא או הקוראת הסקרנים, נסביר איך עובדת מערכת סולארית לחימום מים בבניין משותף. בנוסף נציין בקצרה למי צריך לפנות אם משהו במערכת מתקלקל. 

המערכת הסולארית עובדת בצורה משותפת

הדבר הראשון ואולי החשוב ביותר שצריך להבין על המערכת הסולארית, אמנם היא כוללת חלקים פרטיים (השייכים לכל דירה בנפרד) אבל כולל גם חלקים משותפים (כלומר ששייכים לכל הדירות יחד). 

על גג הבניין המשותף מותקנים היטב כל הקולטים, של כל הדירות והדיירים. אך מה שנראה מבחוץ כמו חלקים נפרדים, מתחבר בפנים לכדי מערכת אחת, משותפת. צנרת ראשית, מרכזית, מזרימה מים חמים שמתלהטים בתוך הקולטים. המים האלה נמצאים במערכת סגורה, שמחממת את כל הדודים הנפרדים, של כל הדיירים, כלומר דודים שנמצאים בתוך כל אחת ואחת מהדירות. זו הסיבה, אגב שתיקון מערכת סולארית בבניין משותף עשויה להתבצע ברכוש המשותף או במרכיבים הפרטיים, כמו הדוד ששייך בנפרד לכל דירה. 

בעיה בחימום המים המשותפים והפתרון שלה

בגלל שהמים מתחממים בצורה משותפת, עלולה להיווצר בעיה אישית שהדוד לא מחמם מספיק. מי שגר בבניין משותף עלול לגלות שכאשר הוא מדליק את הדוד, המים החמים שלו יוצאים בחלקם אל הצינור המשותף. כלומר חל הפסד ברור – המים החמים שהוא משלם עבורם בחשבון החשמל שלו, זורמים לדירות האחרות בבניין.

יתר הדירות מרוויחים על חשבונו של בעל הדוד, בגלל האופן שבו בנויה המערכת. אפשר לפתור זאת על ידי התקנה של פקחום. זהו מכשיר שחוסם את יציאת המים מהדוד, כאשר מדליקים את הבוילר הביתי. כך לא מפסידים את חום המים, לשאר הדיירים.  

איך עובדת מערכת סולארית לחימום מים בבניין משותף

איך מתבצע תהליך החלפת החום בבניין משותף 

כעת נבקש להוסיף עוד כמה פרטים מעניינים, שיסבירו כיצד מערכת סולארית ביתית לחימום מים בבית משותף פועלת בקיץ. הקולטים שעל הגג מתחממים, הם הופכים את אנרגיית השמש לאנרגית חום. בתוך כל קולט עוברים צינורות זעירים של מים, שכעת הם הולכים ומתחממים. ברגע שהם מגיעים לטמפרטורה נדרשת, מערכת מזהה זאת ומזרימה את המים בצינורות, אל הדודים הפרטיים שבכל דירה ודירה. תוך כדי כך, פועלת מערכת של סחרור. משאבה שמערבבת היטב את המים המתחממים עם המים הקרים. תהליך שמסייע לחימום יעיל יותר ומהיר יותר. 

לכל דוד אישי או משפחתי נכנס צינור של מים חמים במעגל סגור. אותם מים שהתחממו קודם לכן בקולט שעל הגג "מוסרים" את החום שלהם למים שבדוד. לתוך הדוד נכנסים המים דרך צינור המים הפרטי של הדירה. המים הללו מקבלים את החום מהקולטים ומתחממים. אותו צינור שמגיע מהקולטים מחזיר את המים מחדש אל הגג, שם את מתחממים פעם נוספת וחוזרים על מנת לחמם את הדודים. נדגיש שעד שהמים מגיעים לדוד, הם עוברים דרך צנרת משותפת, מערכת אחת לכל הדירות. 

חשוב לציין כי לצורך חימום מים בבניין רב קומות כוללת המערכת עוד לא מעט מרכיבים חשובים, כגון משחררי לחץ. לכל המרכיבים הללו מקום חשוב בתהליך, אולם אנו מקווים שדי בהסבר הכללי על מנת שהדברים יהיו ברורים. למען הסדר הטוב, נציין שבכל דוד מורכב פלאנג'. למרכיב הזה מחוברים תרמוסטט וגוף חימום וכן גם הארקה. בצורה כזאת, מחממים את המים בדירות השונות, בחורף או ביום מעונן. 

מכך ניתן גם להבין שאם יש תקלה במערכת הסולארית לחימום המים צריך להזמין טכנאי מערכות סולאריות. הוא זה שיתקן את הקולט, את הצנרת של הקולט או את הזכוכית שמכסה את הקולט (אם היא נסדקה או נשברה). אם יש נזילה בדוד או שצינור מים מטפטף (או שיש פיצוץ), או אם צריך תיקון דוד שלא מחמם, אינסטלטור בדרך כלל יבצע את התיקון כמו שצריך. 

מה היה לנו כאן?
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן