למה דוד מתפוצץ?

בוקר אחד גילתם ששכחתם את הדוד דולק כל הלילה, כלומר 10 שעות או אפילו יותר. אולי חזרתם מחופשה בת כמה ימים ולחרדתכם שמתם לב שכל הזמן שביליתם בצימר או במלון בחו"ל דוד החשמל עבד.

חבל על הכסף וגרוע מזה, אתם תוהים האם יכול להיות שהגג מוצף בגלל שהדוד התפוצץ

. דעו שבדוד יש כמה אמצעי בטיחות שנועדו למנוע מצב שבו הדוד ניזוק בצורה חסרת תקנה. אבל ללא תחזוקה, זה בהחלט עשוי להתרחש.

נסביר אם כן איך ולמה דוד מתפוצץ, איך מאריכים את חיי הדוד ועל הדרך, גם חוסכים לא מעט כסף וחשמל. 

 

מדוע, איך ולמה דוד מתפוצץ בקיץ 

דוד שמש או דוד חשמל יכולים להגיע לטמפרטורות גבוהות מאוד.

בקיץ, הקולטים שפועלים במיטבם יכולים לחמם את המים עד לטמפרטורה של 75 מעלות ויותר.

זו אמנם עדיין לא טמפרטורת הרתיחה של מים אבל בהחלט נוצר קיטור.

אם מאיזו שהיא סיבה כמות המים בדוד פחתה (לדוגמא בגלל הפסקת מים או פיצוץ צינור) והמים קרובים לרתיחה, האדים החמים עלולים להוביל לדוד שמתפוצץ.

דרך מאוד חשובה למנועה מצב שכזה היא לוודא שמתקינים אך ורק דוד תקני.

דוד תקני, שעומד בתקן הישראלי לדודים, מכיל מערבל מים.

דוד חשמל כרומגן, דודי נמרוד, אמקור וכל מותג תקני אחר תמיד יכיל את המערבל. תפקידו של המערבל להזרים מי ברז קרים לתוך הדוד ברגע שהטמפרטורה גבוהה מדי.

המערבל מערבב את המים הרותחים עם הקרים יותר, כך שנשמרת טמפרטורה טובה לרחצה וגם כזאת שלא תגרום לדוד להתפוצץ.

 

תפקיד פורק הלחץ במניעת פיצוץ  

לפני שנמשיך ונתאר סיבות לפיצוץ של דוד בעונת החורף (כלומר פיצוץ של דוד חשמלי) נסביר על אמצעי בטיחות נוסף שמותקן בדוד. בדוד שמש וחשמל מותקן שסתום פורק לחץ.

שסתום חשוב זה מיועד לשחרור קיטור שמצטבר בדוד. הקיטור, יותר מאשר המים החמים, הוא זה שמביא ללחץ עצום שעלול לגרום פיצוץ.

פורק הלחץ משחרר את האדים כך שאפילו אם מאיזו שהיא סיבה המערבל ניזוק, עדיין הדוד לא יתפוצץ. לשסתום מחובר ברז שאותו מומלץ מדי כמה חודשים לפעיל הפעלה קצרה.

כך ניתן לנקות אבנית שהצטברה.

אם אבנית מצטברת, הלחץ לא יפרוק החוצה ואז אל תופתעו אם תגלו יום אחד דוד מפוצץ או שצינור דוד התפוצץ. תחזוקה, ניקוי אבנית ושסתום תקין – ואתם מסודרים. 

 

איך ולמה דוד מתפוצץ בחורף 

כעת, מה קורה אם משאירים דוד דולק בעונת החורף. בשלב זה, לא תופתעו יותר מדי אם נענה על השאלה האם דוד יכול להתפוצץ גם בחורף בתשובה – כן.

על מנת שהדוד יתפוצץ בגלל ששכחתם לכבות אותו לאורך זמן צריכים להוסיף עוד כמה סיבות. רק בהינתן כל הדברים הללו ביחד, הדוד יקרוס ויתפוצץ ותצטרכו להזמין תיקון, דוד חדש ואולי גם צינורות חדשים. 

בתוך הדוד, סמוך לגוף החימום, נמצא לו התרמוסטט.

אפילו אם נניח והשארתם את הדוד פועל שבוע לא הפסקה, התרמוסטט אמור לשמור על הדוד שלכם מפני פיצוץ.

ברגע שטמפרטורת המים מגיע לחום שהוגדר מראש (50 – 60 מעלות), גוף החימום יקבל הוראה להפסיק לחמם את המים. המים יתחילו להתקרר וברגע שיגיעו לטמפרטורה קרירה, התרמוסטט יורה לגוף החימום שוב פעם לחמם. 

הבעיה היא שבמשך הזמן גוף החימום מתמלא אבנית.

בסופו של דבר הוא עלול להישרף ולקצר. לכן, אם שכחתם את הדוד דולק להרבה זמן ואם גוף החימום ממשיך לחמם ולחמם, הדוד עלול להתפוצץ.

נזכיר שוב את פורק הלחץ שאמור למנוע את הפיצוץ הלא רצוי.

אבל, אם הדוד פועל זמן רב, פורק הלחץ סתום והתרמוסטט מקולקל, בסופו של דבר הדוד יתפוצץ. בזכות כל מנגנוני הבטיחות הללו, נדיר שדודים מתפוצצים. זה מתרחש רק בדודים ישנים, לא מתוחזקים. 

 

הפתרון למי ששוכח דוד דולק

כעת נציין כי את דוד החשמל לא צריך להשאיר דולק יותר משעתיים או שלוש מקסימום, ברציפות. אם אין חמים בקיץ, תפתרו את הבעיה על ידי התקנת פקחום (מתאים לבניינים משותפים, עם מערכת סולארית משותפת).

אם אתם מגלים שאתם שוכחים לכבות את הדוד פעם אחר פעם, הסיכוי לפיצוץ לא גבוה אך קיים. תוכלו להתקין טיימר שמכבה את הבוילר באופן אוטומטי בשעה שהגדרתם מראש. 

מה היה לנו כאן?
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן